30 mai 2023

De ce si cand vii la Terapie Bowen

 

Daca ti-a fost util acest articol poti sa ne lasi un mesaj

Prenume
Nume
Adresa ta de e-mail
Conținutul mesajului
Expediază
Expediază
Formularul a fost expediat - îți mulțumesc.
Te rugăm să îndeplinești toate câmpurile obligatorii!
Mi-am propus sa scriu si sa promovez acest articol, deoarece la 12 ani de cand aceasta tehnica remarcabila este prezenta si in Romania, inca este insuficient cunoscuta. Constat asta la cabinet, cand la intrebarea ,,De ce ati asteptat asa mult ca sa luati hotararea de a veni la terapie?” , raspunsul este invariabil acelasi :,, Abia acum am aflat de terapia Bowen”.  Si, de fiecare data cand il primesc, ma intreb cati alti oameni sunt in aceeasi situatie, cu probleme care treneaza cu lunile si cu anii, tratate ineficient sau deloc si a caror rezolvare sau , macar, ameliorare importanta, este posibila prin efectele benefice ale acestei terapii.

Deci ,, cand si de ce sa vii la terapie Bowen ?” IMEDIAT !  Oricand va dati seama ca aveti o problema, veniti la terapie. Sigur ca exista si exceptii, si anume urgentele, mai ales de ordin chirurgical – adica accidente cu raniri, problemele de ordin stomatologic, infectiile, un infarct, un accident vascular, dureri acute care va pot duce cu gandul la o apendicita, o nastere, etc. – astfel de situatii reclama ajutor in regim de urgenta le medic ! Exista , insa, numeroase alte situatii in care terapeutul Bowen poate fi de mare ajutor si ma refer aici in principal la probleme de natura musculo-scheletala , de tipul durerilor articulare, al spasmelor musculare, la probleme de natura emotionala de tipul atacurilor de panica, al starilor anxioase, etc. si, de asemeni , la diverse probleme de tipul bolilor cronice pentru care primiti tratament , dar chiar si asa, nu va simtiti prea bine sau la probleme legate de infertilitate a cuplului.

 

Corpul uman e proiectat sa functioneze in echilibru la nivel fizic, chimic, psihic si … energetic (oricat nu le place unora acest cuvant, energia vitala este un fapt, nu o metafora, nu o inventie, numerosi oameni de stiinta o recunosc ca atare). Asadar , pregatiti-va de o lectura placuta si in interesul dvs., daca chiar vreti sa aflati cum si de ce va poate ajuta terapia Bowen ; da , ca sa fim informati trebuie sa ne informam, iar informarea reala presupune ca trebuie sa citim uneori un text care ne explica cum functioneaza un lucru sau altul. Stiu ca traim in era grabita a facebook-ului, dar un simplu titlu si trei fraze pline de clisee nu inseamna informare, asadar pregatiti-va pentru un text, care – promit – va fi usor de urmarit !

 

Exista mii de boli pe planeta si , garantat, nu s-a inventat inca un panaceu, un leac universal pentru toate. Exista si un ,,medic” care ne insoteste de la nastere si pana la moarte si care incearca din rasputeri sa ne apere de toate ; terapeutii Bowen ii spun ,,doctorul interior”. S-au gasit destui sa ironizeze asta, pentru ca atunci cand apare o metoda de insanatosire functionala, devin brusc reactivi si contestatarii de serviciu – sunt aceia care isi simt pozitia profesionala amenintata – ceea ce e o prostie, pentru ca, atunci cand vorbim despre sanatate, intram intr-o zona in care ar trebui sa primeze respectul pentru om si dreptul lui la viata, in niciun caz orgoliile si grija pentru propriul buzunar. Adica ar trebui sa fim umani !  Dar sa revenim la ,,doctorul interior” . Nu e doar o metafora. Daca nu ne-am naste cu el, probabil n-am supravietui nici macar o zi ! Este capacitatea naturala a corpului de a se apara si de a lupta, de a se adapta la mediu, de a se reconstrui permanent, de a se vindeca, de a creste, de a ramane in echilibru, de a se reinventa dupa traume sau ca urmare a eforturilor proprii de a-si antrena anumite abilitati – ma refer aici la sportivi, la muzicieni instrumentisti si la toti cei care isi folosesc corpul intr-o maniera speciala. Nimic din toate astea nu ar fi posibil fara capacitatea NATURALA a corpului de a se adapta, de a se vindeca, de a se reinventa. Pana aici totul suna bine. Numai ca traim intr-o lume foarte solicitanta, din multe puncte de vedere, iar motivele de dezechilibru sunt la tot pasul, uneori reusim sa ne ferim, alteori nu. Traim intr-o lume asa-zis ,,moderna”, foarte competitiva, adesea imprevizibila, totul pare sa se intample in viteza, unii dintre noi ne putem adapta din mers, altii nu, dar , cu siguranta, pentru toti nivelul de stres e la cote inalte. Iata de ce e bine sa stim ce poate face terapia Bowen. 

 

Terapia Bowen detensioneaza tesuturi  – muschi, ligamente, tendoane, nervi. In consecinta, la nivel musculo-scheletal corpul se poate realinia, poate reveni la simetrie. Simetria formei la acest nivel e una din conditiile functionarii corecte a articulatiilor, a organelor interne, a vaselor limfatice, a nervilor.  In aceste conditii totul va functiona mai bine, inclusiv schimburile chimice care se petrec in corpul nostru la nivel celular . Cea mai comuna si mai frecventa situatie care poate provoca iesirea corpului din simetrie este spasmul muscular . El , in sine, nu apare ca sa ne faca rau, ci dimpotriva, e o reactie naturala de aparare ( atunci cand nu e o problema de ordin neurologic, in cadrul unei boli de aceeasi natura). Aceasta reactie insa, poate continua si dupa ce pericolul a trecut, iar muschiul ramane blocat in spasm, contractat si dand uneori o asimetrie evidenta – este cazul unui torticollis, spre exemplu, sau al unei scolioze aparente atunci cand cineva sufera o hernie de disc si ramane cu spatele intepenit. Ne putem  trezi cu un torticollis dimineata, din cauza unei pozitii foarte proaste in timpul somnului, sau cu spatele blocat chiar si de la un banal stranut survenit intr-o pozitie de asimetrie (suntem aplecati sau cu corpul rasucit, pentru ca aveam o activitate fizica oarecare in acel moment). Cand se intampla asa ceva, dintr-o data corpul pare stramb, capul sta inclinat intr-o parte sau chiar rasucit in cazul unui torticollis, iar in cazul unei hernii de disc instalate brusc, cele doua centuri , scpulo-humerala si pelviana ies din aliniament la modul vizibil, incat persoana respectiva pare a avea o scolioza destul de severa. Muschii implicati sunt contractati in urma spasmului si trag corpul intr-o parte, orice incercare de realiniere voluntara devenind extrem de dureroasa. Tratamentul alopat pentru astfel de situatii este acelasi de zeci de ani – medicamente decontracurante, antalgice, antiinflamatoare , care nu trateaza problema cu adevarat, ci doar reduc disconfortul. Problema reala e una de origine mecanica, iar terapia Bowen o abordeaza ca atare. 

 

 Iata de ce primul raspuns pe care l-as da la intrebarea ,,cand sa vii la terapie Bowen?” , ar fi ,,IMEDIAT !” pentru cazuri ca cele mentionate mai sus . Imediat, pentru ca e mult mai usor de remediat o problema musculo-scheletala in primele ore sau zile dupa aparitia ei . Altfel se pune problema dupa luni sau ani, cand afectarea respectiva s-a cronicizat, sau chiar a dus la alte probleme in vecinatate, datorita functionarii defectuoase la nivelul respectiv, antrenand iesirea din simetrie si la distanta, afectand trasee nervoase.  De 12 ani aud frecvent expresia ,, am dus pe picioare durerea asta, dar acum am intepenit de tot”. A duce pe picioare indiferent ce problema de sanatate, inseamna a-i da timp sa se cronicizeze, sa duca la afectari mai extinse in corp, sau chiar la modificari structurale . Una e sa vii la terapie cand te cam doare spatele in zona lombara si cu totul altceva dupa ce ai suferit deja o interventie chirurgicala si durerea doar si-a schimbat traseele, caci nu toate interventiile chirurgicale duc la recuperare completa, depinde de gravitatea problemei, niciun medic (si niciun terapeut, desigur) nu e Dumnezeu, ca sa poata recupera in totalitate un pacient venit cu o problema catastrofala, dupa care sa-i spuna , eventual , ,,ridica-te , Lazare si umbla !”

 

 E usor sa remediezi atacurile de panica dupa ce s-au intamplat de cateva ori si mult mai dificil cand deja s-a ajuns la tratament psihiatric, iar terapeutul trebuie sa remedieze si atacurile,  dar si dependenta de medicatie. Intr-un fel se rezolva o problema la genunchi atunci cand ea presupune un disconfort , fie el si semnificativ, si altceva cand s-a ajuns la rupturi de menisc, la afectari serioase de ligament, la artroze severe, combinate cu artrite (cand genunchiul se si umfla). Exemplele pot continua cu tot felul de alte afectiuni – insomnii, dureri de umar, dereglari hormonale, infertilitate, enuresis nocturn la copii, celebrul sindrom de intestin iritabil,  sindromul de oboseala cronica, sindromul premenstrual, ca si multitudinea de probleme datorate stresului. In cazul stresului cronic, manifestarile sunt foarte diverse, fiecare luata in parte nu pare grava, dar combinatia lor ajunge sa fie devastatoare pentru unele persoane. Dau un singur exemplu (din pacate real !) : persoana de 34 de ani cu dureri de cap, amenoree, irascibilitate, dificultati de concentrare, stare continua de oboseala, mancat compulsiv, dureri pe toata musculatura toracelui superior, ocazional insomnii. Diagnosticata diferit intr-un interval de doua saptamani cu tulburare neurovegetativa, cu anxietate, cu migrene.  A avut nevoie de opt sedinte de terapie Bowen ca sa revina la normal, inclusiv la nivel hormonal, doar cu terapie, deci fara medicamente. Pare grav ? De fapt e un caz fericit, pentru ca doamna in cauza si-a pus problema ca e imposibil sa te imbolnavesti brusc de atatea lucruri diferite si ca s-ar putea ca toate sa fie simptome ale aceleiasi probleme. A avut dreptate si a ales calea naturala de rezolvare, terapia Bowen. 

Desigur, terapia Bowen nu rezolva absolut orice. Am precizat deja genul de situatii in care nu poate fi in niciun caz prima alegere. De asemeni , e bine sa stim ca si in cazurile in care e potrivita, e posibil sa nu duca la recuperare completa, ci doar la ameliorari importante, caci nu e ca si cum ai duce masina in service si acolo ti se schimba piesele uzate cu altele noi. Dar ameliorarile importante fac uneori diferenta intre o viata relativ ok si una in pragul disperarii. Si aici cred ca trebuie sa raspund la o intrebare frecventa a celor care vin pentru prima oara in contact cu terapia  – ,,de cate sedinte am nevoie ?” Raspuns corect : NU EXISTA UN NUMAR FIX DE SEDINTE . Feriti-va de cei care va spun ca aveti de nevoie de 10, 12, 15, etc., numarul fix de sedinte nu e terapie , e comert ! Aveti 25 de ani, ati fost la tenis si v-ati intors acasa cu un disconfort la genunchi ? cel mai probabil va fi suficienta o singura sedinta. Aveti 65 de ani, doua hernii de disc, osteofite ,dureri de umar si de genunchi, hipertensiune, dislipedemie ,reflux gastro-esofagian, vreo 20 de kg in plus si vreo 7 medicamente pe care le tot luati de cativa ani fara sa le fi citit vreodata prospectele, ca sa stiti cate din starile dvs se mai datoreza si reactiilor adverse ? Niciun terapeut n-ar putea macar sa ghiceasca de cate sedinte veti avea nevoie si nici cate din problemele dvs se vor rezolva si cate se vor ameliora. Dar un terapeut corect o sa va spuna ca, daca nu vedeti imbunatatiri in maxim 5-6 sedinte, ar fi mai bine sa nu continuati. Iar unul foarte corect o sa-si ia inima-n dinti si o sa va spuna ce nu va place sa auziti – ca trebuie sa slabiti !  ne putem ingrasa cat vrem, dar articulatiile vor ramane tot cele din proiect, asa ca fiecare kilogram in plus le va uza si deteriora progresiv. In plus, in astfel de cazuri problemele s-au acumulat in ani ; ar fi o gandire total nerealista sa credem ca cineva le-ar putea rezolva in doua-trei sedinte. Un terapeut nu e un vrajitor, chiar daca in unele cazuri pare sa faca minuni.

 

Raspunsul la intrebarea cu numarul de sedinte ar trebui sa fie la dvs., nu la terapeut, caci nu terapeutul e in corpul dvs., ca sa simta starea de bine sau de rau. Terapeutul sau medicul va pot spune ce si cum ar trebui sa se intample; corpul dvs. va fi intotdeauna mult mai exact in aprecieri si puteti avea incredere absoluta in el . Daca doare ceva, nu e bine, iar daca nu mai doare – e ok . Durerea sau disconfortul sunt semnalele absolut corecte pe care vi le da corpul cand ceva nu e in ordine; reducerea pana la disparitie a acestor semnale (simptome) e singurul fel in care corpul va poate anunta ca a revenit la echilibru. Asadar , controlul este la dvs. si e firesc ca dvs sa decideti si e simplu sa o faceti – aveati 4 probleme suparatoare si doua s-au rezolvat deja cu terapie ? Continuati ! Nu s-a rezolvat absolut nimic nici in 5 sedinte? Opriti-va, schimbati terapia sau terapeutul ! Marea majoritate a celor care primesc terapie Bowen se recupereaza destul de repede, cu atat mai repede, cu cat problemele nu au fost lasate sa se agraveze.  Din experienta personala, in 80- 85% din cazuri, terapia are rezultate foarte bune. Celelalte 15% sunt reprezentate de asocierea multor probleme cronice la aceeasi persoana, de obicei in varsta si cu o lista prea lunga de medicamente (uneori si 15 !), de persoane total necooperante si cu un stil de viata autodistructiv la care nu vor sa modifice nimic, sau persoane care presteaza munci fizice sau sporturi perfect incompatibile cu recuperarea. Vestea buna este ca terapia functioneaza in majoritatea cazurilor si ca multi dintre cei care au primit terapie Bowen ajung sa fie atat de incantati de aceasta metoda de recuperare, incat prefera sa se bucure de beneficiile ei mult timp dupa ce si-au rezolvat problemele, folosind-o ca mijloc de relaxare extrem de eficient si chiar ca preventie.

 

 Sa nu uitam ca in multe tari (inclusiv in Australia, tara de origine) terapia Bowen este inclusa in sistemul asigurarilor de sanatate si este, deci, recomandata de medici, pentru ca functioneze cu rezultate atat de bune.

 

Logo ReNat

Contact

 

Adresa: Brasov, Calea Bucuresti 7 bl. 42

 

Telefon: Claudia +40722433257

 

              Florin:   +40722222797 

 

   Email: contact@renat.ro