04 iunie 2023

Sistemul imunitar explicat

 

Daca ti-a fost util acest articol poti sa ne lasi un mesaj

Prenume
Nume
Adresa ta de e-mail
Conținutul mesajului
Expediază
Expediază
Formularul a fost expediat - îți mulțumesc.
Te rugăm să îndeplinești toate câmpurile obligatorii!
Sistemul imunitar este alcătuit din organe, celule și chimicale speciale care luptă împotriva infecției (microbi). Principalele părți ale sistemului imunitar sunt: celulele albe, anticorpii, sistemul complementar, sistemul limfatic, splina, timusul și măduva osoasă. Acestea sunt părțile sistemului tău imunitar care luptă activ împotriva infecției.
Sistemul imunitar și infecția microbiană.
Sistemul imunitar păstrează o evidență a fiecărui microb pe care l-a învins vreodată, în tipurile de celule albe (limfocite B și T) cunoscute sub numele de celule de memorie. Asta înseamnă că poate recunoaște și distruge microbul rapid dacă intră din nou în corp, înainte de a se înmulți și de a te îmbolnăvi.
Unele infecții, precum gripa și răceala obișnuită, trebuie combătute de multe ori, deoarece atât de multe virusuri sau tulpini diferite ale aceluiași tip de virus pot provoca aceste boli. Răceala sau gripa de la un virus nu îți dă imunitate împotriva celorlalți.
 

Părți din sistemul imunitar.

 

Principalele părți ale sistemului imunitar sunt:
Celule albe din sânge
Anticorpi
Sistem complementar
Sistem limfatic
Splină
Măduvă osoasă
Timus.
Celulele albe din sânge sunt jucătorii cheie în sistemul tău imunitar. Sunt realizate în măduva osoasă și fac parte din sistemul limfatic.
Celulele albe din sânge se deplasează prin sânge și țesuturi prin tot corpul tău, căutând invadatori străini (microbi) precum bacterii, viruși, paraziți și ciuperci. Când îi găsesc, lansează un atac imunitar.
Celulele albe din sânge includ limfocite (cum ar fi celulele B, celulele T și celulele ucigașe naturale), și multe alte tipuri de celule imunitare.
ANTICORPI
Anticorpii ajută organismul să lupte cu microbii sau cu toxinele (otrăvurile) pe care le produc. Ei fac acest lucru prin recunoașterea substanțelor numite antigeni de pe suprafața microbului sau în substanțele chimice pe care le produc, care marchează microbul sau toxina ca fiind străine. Anticorpii marchează apoi acești antigeni pentru distrugere. Există multe celule, proteine și chimicale implicate în acest atac.
SISTEM COMPLEMENT
Sistemul complementar este format din proteine ale căror acțiuni completează munca depusă de anticorpi.
SISTEM LIMFATIC
Sistemul limfatic este o rețea de tuburi delicate în tot corpul. Principalele roluri ale sistemului limfatic sunt:
Gestionează nivelul de fluide din organism
Reacționează la bacterii
Ocupă-te de celulele canceroase.
Ocupă-te de produse celulare care altfel ar duce la boli sau tulburări
Absoarbe o parte din grăsimile din dieta noastră din intestin.
Sistemul limfatic este format din:
Ganglioni limfatici (numiți și glande limfatice) -- care capcană microbii
Vase limfatice - tuburi care transportă limfa, fluidul incolor care îți scaldă țesuturile corpului și conține celulele albe din sânge care luptă cu infecțiile
celule albe din sânge (limfocite).
SPLINĂ
Splina este un organ de filtrare a sângelui care îndepărtează microbii și distruge celulele roșii vechi sau deteriorate. De asemenea, face componente de combatere a bolilor ale sistemului imunitar (inclusiv anticorpi și limfocite).
MĂDUVĂ OASĂ
Măduva osoasă este țesutul spongios găsit în oasele tale. Produce celulele roșii din sânge de care corpurile noastre au nevoie pentru a transporta oxigenul, celulele albe din sânge pe care le folosim pentru a combate infecția și trombocitele de care avem nevoie pentru a ne ajuta să
TIMMUS
Timusul filtrează și monitorizează conținutul sângelui tău. Produce celulele albe din sânge numite T-limfocite.
Celelalte apărare ale organismului împotriva microbilor
La fel ca sistemul imunitar, organismul are alte câteva moduri de a se apăra împotriva microbilor, printre care:
PIELEA - o barieră impermeabilă care secretă uleiul cu proprietăți care omoară bacteriile
PLĂMÂNII - mucoșii din plămâni (flegmă) capcană particule străine, iar firele de păr mici (cilia) flutură mucoasa în sus pentru a putea fi scoasă afară
TRACT DIGESTIV - căptușeala mucoasă conține anticorpi, iar acidul din stomac poate ucide majoritatea microbilor
ALTE APĂRĂRI - fluidele corporale precum uleiul de piele, saliva și lacrimile conțin enzime antibacteriene care ajută la reducerea riscului de infecție. De asemenea, ajută și spălarea constantă a tractului urinar și a intestinului.
Febra este un răspuns al sistemului imunitar
O creștere a temperaturii corpului sau febră se poate întâmpla cu unele infecții. Acesta este de fapt un răspuns al sistemului imunitar. O creștere a temperaturii poate ucide niște microbi. Febra declanșează, de asemenea, procesul de reparare a organismului.
Tulburări comune ale sistemului imunitar
Este obișnuit ca oamenii să aibă un sistem imunitar supra sau subactiv.
Supraactivitatea sistemului imunitar poate lua multe forme, printre care:
Boli alergice - unde sistemul imunitar are un răspuns prea puternic la alergeni. Bolile alergice sunt foarte frecvente. Acestea includ alergii la alimente, medicamente sau insecte înțepătoare, anafilaxie (alergie care pune viața în pericol), febră fânului (rinită alergică), boli sinusurilor, astm, urticarie (urticarie), dermatită și eczeme
BOLI AUTOIMUNE - unde sistemul imunitar montează un răspuns împotriva componentelor normale ale organismului. Bolile autoimune variază de la obișnuite la rare. Acestea includ scleroza multiplă, boala tiroidiană autoimună, diabet zaharat tip 1, lupus eritematos sistemic, artrită reumatoidă și vasculită sistemică.
Subactivitatea sistemului imunitar, numită și imunodeficiență, poate:
să fie moștenite - exemple ale acestor afecțiuni includ bolile imunodeficienței primare, cum ar fi imunodeficiența variabilă comună (CVID), imunodeficiența combinată severă în legătură cu x (SCID) și deficiențele complementare
apar ca urmare a tratamentului medical - acest lucru poate apărea datorită unor medicamente precum corticosteroizi sau chimioterapie
să fie cauzată de o altă boală - cum ar fi HIV/SIDA sau anumite tipuri de cancer.
 
Un sistem imunitar subactiv nu funcționează corect și face oamenii vulnerabili la infecții. În cazuri severe poate pune viața în pericol.
Plasturi recomandati X39,Glutation,Carnosine.
Logo ReNat

Contact

 

Adresa: Brasov, Calea Bucuresti 7 bl. 42

 

Telefon: Claudia +40722433257

 

              Florin:   +40722222797 

 

   Email: contact@renat.ro