Actioneaza fara sa gandeasca in prealabil
Raspunde la scoala fara a fi intrebat sau chiar fara sa astepte ca profesorul sa termine intrebarea
Nu isi asteapta randul atunci cand se joaca cu ceilalti copii
Spune lucruri inoportune la momente inoportune
Ii intrerupe frecvent pe ceilalti
Se amesteca in jocurile si conversatiile celorlalti
Nu are capacitatea de a-si controla emotiile puternice, ceea ce poate rezulta in accese de furie sau frustrare
Prefera sa ghiceasca raspunsul decat sa aloce timp pentru rezolvarea unei probleme
Pentru copiii cu simptome din sfera impulsivitatii, instructiuni precum “asteapta-ti randul”, “ai rabdare” sunt mult mai greu de urmat, in comparatie cu ceilalti copii. De asemenea ei au tendinta de a fi irascibili si de a reactiona emotional in mod exagerat. Prin urmare pot fi vazuti de cei din jur ca lipsiti de respect, ciudati sau avand permanenta nevoie de atentie.
Nu are astampar, se misca continuu
La scoala, se ridica deseori din scaun in timpul orelor
Se misca constant, alearga, se catara, ca si cum ar fi actionat de un motor
Vorbeste excesiv
Are dificultati in a se relaxa sau a se juca in liniste
Are o toleranta scazuta la frustrare, este rapid irascibil, isi pierde cumpatul foare usor.
Hiperactivitatea este cel mai evident, mai usor observabil simptom al ADHD-ului. Acesti copii se misca in permanenta, uneori incearca sa faca mai multe lucruri in acelasi timp, osciland de la o activitate la alta. Chiar si atunci cand sunt obligati sa stea asezati, in liniste, ceea ce este foarte dificil pentru ei, acestia isi penduleaza picioarele sau bat din degetele de la mana.
Important de mentionat este ca toate aceste semne pot fi minime sau chiar absente cand copilul se afla intr-o situatie noua sau de unu-la-unu (copil-parinte, copil-profesor, copil-psiholog), sau este angajat in activitati foarte interesante sau des recompensate.
Chiar daca unele sau majoritatea din simptomele descrise mai sus sunt prezente la copilul dumneavoastra, nu inseamna ca acesta are ADD/ADHD. Anumite probleme medicale, tulburari psihologice, evenimente stresante pot cauza simptome similare. De aceea va sfatuiesc sa aveti grija ca specialistul caruia va adresati sa exploreze si sa excluda – daca este cazul – urmatoarele posibilitati:
Dificultati de invatare sau probleme cu cititul, scrisul, motricitatea sau limbajul.
Evenimente majore de viata sau experiente traumatice (ex.: mutarea intr-un alt oras sau la o alta scoala, decesul unei persoane apropiate, divortul parintilor, acte de agresiune sau intimidare din partea colegilor).
Tulburari psihologice inclusiv anxietatea, depresia, tulburarea bipolara.
Tulburari de comportament precum tulburarea de conduita si tulburarea opozitionismului provocator.
Probleme de ordin medical precum afectiuni ale tiroidei, probelme neurologice, epilepsie, tulburari de somn.
Nu acorda atentie dataliilor
Face greseli din neatentie
Are porobleme in a se focusa pe o problema, este usor de distras
Pare ca nu asculta cand i se vorbeste
Are dificultati in a-si aminti si a urma instructiunile
Are probleme in a se organiza, in a planifica si a duce la bun sfarsit un proiect
Se plictiseste de sarcini inainte de a le finaliza
Isi pierde frecvent lucrurile (teme, jucarii, carti sau alte obiecte)
Copiii care au doar simptome din sfera deficitului de atentie sunt de multe ori trecuti cu vederea deoarece nu au comportamente disruptive, care deranjeaza. Cu toate acestea, simptomele inatentiei produc consecinte importante: copii sunt certati de parinti si profesori pentru ca nu respecta instructiunile, au performante scolare sub capacitatile lor reale, intra in conflict cu ceilalti copii deoarece nu joaca dupa reguli, etc.
Este absolut firesc ca uneori, copiii nostri sa uite de temele de casa, sau sa-si rataceasca manusile la locul de joaca, sa viseze in timpul orelor sau sa se foiasca la cina. Insa deficitul de atentie, impulsivitatea si hiperactivitatea pot fi, de asemenea, semnele Tulburarii de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD), care poate afecta abilitatea copiilor de a invata si de a relationa cu ceilalti.
Cu totii cunoastem copii care nu pot sa stea linistiti, care par ca nu asculta niciodata, care nu urmeaza instructiunile, chiar daca acestea le sunt clar explicate, care “trantesc” comentarii neadecvate la momente neadecvate. Uneori acesti copii sunt catalogati ca problematici, sunt criticati pentru ca sunt lenesi si indisciplinati. Cu toate astea, este posibil ca acesti copii sa sufere de Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD).