Simptomele Impulsivitatii La Copii:

 

 • Actioneaza fara sa gandeasca in prealabil

 • Raspunde la scoala fara a fi intrebat sau chiar fara sa astepte ca profesorul sa termine intrebarea

 • Nu isi asteapta randul atunci cand se joaca cu ceilalti copii

 • Spune lucruri inoportune la momente inoportune

 • Ii intrerupe frecvent pe ceilalti

 • Se amesteca in jocurile si conversatiile celorlalti

 • Nu are capacitatea de a-si controla emotiile puternice, ceea ce poate rezulta in accese de furie sau frustrare

 • Prefera sa ghiceasca raspunsul decat sa aloce timp pentru rezolvarea unei probleme

Pentru copiii cu simptome din sfera impulsivitatii, instructiuni precum “asteapta-ti randul”, “ai rabdare” sunt mult mai greu de urmat, in comparatie cu ceilalti copii. De asemenea ei au tendinta de a fi irascibili si de a reactiona emotional in mod exagerat. Prin urmare pot fi vazuti de cei din jur ca lipsiti de respect, ciudati sau avand permanenta nevoie de atentie.

 

Simptomele Hiperactivitatii La Copii:

 

 • Nu are astampar, se misca continuu

 • La scoala, se ridica deseori din scaun in timpul orelor

 • Se misca constant, alearga, se catara, ca si cum ar fi actionat de un motor

 • Vorbeste excesiv

 • Are dificultati in a se relaxa sau a se juca in liniste

 • Are o toleranta scazuta la frustrare, este rapid irascibil, isi pierde cumpatul foare usor.

Hiperactivitatea este cel mai evident, mai usor observabil simptom al ADHD-ului. Acesti copii se misca in permanenta, uneori incearca sa faca mai multe lucruri in acelasi timp, osciland de la o activitate la alta. Chiar si atunci cand sunt obligati sa stea asezati, in liniste, ceea ce este foarte dificil pentru ei, acestia isi penduleaza picioarele sau bat din degetele de la mana.

Important de mentionat este ca toate aceste semne pot fi minime sau chiar absente cand copilul se afla intr-o situatie noua sau de unu-la-unu (copil-parinte, copil-profesor, copil-psiholog), sau este angajat in activitati foarte interesante sau des recompensate.

Chiar daca unele sau majoritatea din simptomele descrise mai sus sunt prezente la copilul dumneavoastra, nu inseamna ca acesta are ADD/ADHD. Anumite probleme medicale, tulburari psihologice, evenimente stresante pot cauza simptome similare. De aceea va sfatuiesc sa aveti grija ca specialistul caruia va adresati sa exploreze si sa excluda – daca este cazul – urmatoarele posibilitati:

 

 • Dificultati de invatare sau probleme cu cititul, scrisul, motricitatea sau limbajul.

 • Evenimente majore de viata sau experiente traumatice (ex.: mutarea intr-un alt oras sau la o alta scoala, decesul unei persoane apropiate, divortul parintilor, acte de agresiune sau intimidare din partea colegilor).

 • Tulburari psihologice inclusiv anxietatea, depresia, tulburarea bipolara.

 • Tulburari de comportament precum tulburarea de conduita si tulburarea opozitionismului provocator.

 • Probleme de ordin medical precum afectiuni ale tiroidei, probelme neurologice, epilepsie, tulburari de somn.

 

Cum ajuta terapia Bowen copilul cu ADHD 

 

Cosmin, 9 ani, a venit la consultatie pentru ca parintii, care se obisnuisera cu energia lui debordanta si cu graba in care obisnuia sa faca totul, au observat la un moment dat ca el avea perioade in care nu facea absolut nimic si nu avea deloc energie. Aceasta polaritate era evidenta si in comportament, el avand momente de calm care alternau cu crize de enervare. Pe masura ce Cosmin obosea el devenea si mai energizat si nerabdator, devenind aproape imposibil sa te mai poti intelege cu el. In asemenea momente el sarea la bataie daca il contrazicea cineva, lovind fara remuscare parintii, sau colegii. Daca se supara chiar pentru un fleac, "te tinea minte" multa vreme, ceea ce este neobisnuit la copii si multe probleme izvorau din gelozia fata de fratele lui. La scoala agitatia il impiedica sa se concentreze si el uita sa răspundă corect la lecții , deși este foarte inteligent . Cosmin avea multe frici, nu-i plăcea sa stea in camera întunecoasă , la culcare dormea cu veioza aprinsa , nu stătea singur nici in camera de terapie , simțea permanent nevoia de prezenta mamei in camera . In ceea ce privește starea de sănătate , mai tot timpul era răcit și își trăgea nasul .
Am inceput ședințele de terapie și cu greu reușeam sa-l motivez cu diverse tertipuri ( jucării de plus, tănculete , bomboane ) ca sa stea liniștit pe perioada ședinței respective .
Încetul cu încetul , de la o săptămâna la alta , lucrurile se schimbau , starea lui devenea din ce in ce mai liniștita .
Părinții au ramas uimiti cand au observat ca băiețelul lor a devenit "rezonabil, rational si intelegator", si nu le-a venit sa creadă când intr-o zi el a zis ca sta singur in camera de terapie pentru ca e baiat mare și cuminte !
Acum se putea discuta cu el; nivelul de energie si puterea de concentrare nu au mai fluctuat si au inceput sa se apropie de valori "obisnuite".
“Obișnuite “însemnând normale pentru un băiețel de 9 ani care este in plină cunoaștere și pentru care fiecare zi reprezintă o noua experiența .
 
Texte primite

ADD / ADHD la Copii

Simptomele Inatentiei La Copii:

 

 • Nu acorda atentie dataliilor

 • Face greseli din neatentie

 • Are porobleme in a se focusa pe o problema, este usor de distras

 • Pare ca nu asculta cand i se vorbeste

 • Are dificultati in a-si aminti si a urma instructiunile

 • Are probleme in a se organiza, in a planifica si a duce la bun sfarsit un proiect

 • Se plictiseste de sarcini inainte de a le finaliza

 • Isi pierde frecvent lucrurile (teme, jucarii, carti sau alte obiecte)

Copiii care au doar simptome din sfera deficitului de atentie sunt de multe ori trecuti cu vederea deoarece nu au comportamente disruptive, care deranjeaza. Cu toate acestea, simptomele inatentiei produc consecinte importante: copii sunt certati de parinti si profesori pentru ca nu respecta instructiunile, au performante scolare sub capacitatile lor reale, intra in conflict cu ceilalti copii deoarece nu joaca dupa reguli, etc.

Este absolut firesc ca uneori, copiii nostri sa uite de temele de casa, sau sa-si rataceasca manusile la locul de joaca, sa viseze in timpul orelor sau sa se foiasca la cina. Insa deficitul de atentie, impulsivitatea si hiperactivitatea pot fi, de asemenea, semnele Tulburarii de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD), care poate afecta abilitatea copiilor de a invata si de a relationa cu ceilalti.

 

Ce Este ADHD?

 

Cu totii cunoastem copii care nu pot sa stea linistiti, care par ca nu asculta niciodata, care nu urmeaza instructiunile, chiar daca acestea le sunt clar explicate, care “trantesc” comentarii neadecvate la momente neadecvate. Uneori acesti copii sunt catalogati ca problematici, sunt criticati pentru ca sunt lenesi si indisciplinati. Cu toate astea, este posibil ca acesti copii sa sufere de Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD).

 

 

Logo ReNat

Contact

 

Adresa: Brasov, Calea Bucuresti 7 bl. 42

 

Telefon: Claudia +40722433257

 

              Florin:   +40722222797 

 

   Email: contact@renat.ro