Inapoi la Energetica corpului

Canalele YANGWEI şi YINWEI

 

Canalele YANGWEI şi YINWEI sunt responsabile cu menţinerea unei ordini între yin şi yang, de stabilire a unor proporţii corecte pentru a crea un tot unitar şi armonios. Ele menţin corpul „legat” şi coerent. O propoziţie celebră spune: ceea ce se mişcă între toate meridianele yin se numeşte yinwei, iar ceea ce se mişcă între toate meridianele yang se numeşte yangwei.

Pentru aceste canale nu este dată o descriere separată a traseului lor, la fel ca până acum, ci mai degrabă doar funcţia lor de a coagula şi menţine energiile în corp.

Canalele YANGQIAO şi YINQIAO

 

Canalele QIAO sunt fie yang (YANGQIAO) fie yin (YINQIAO) şi ele coordonează abilitatea de a ridica, preferabil cu multă forţă, energia din pământ în partea superioară a corpului. Ridicarea energiei se face cu un impuls poate periculos într-o anumită măsură, dar foarte agil şi foarte necesar pentru puterea şi înfiriparea vieţii.

Canalul YANGQIAO porneşte din calcâi şi urcă pe faţa exterioară a piciorului, terminându-se în punctul 20 al meridianului vezicii biliare.

Canalul YINQIAO porneşte tot din mijlocul călcâiului dar urcă pe faţa interioară a piciorului după care se conectează la canalul CHONG.

Energia qi din aceste canale este responsabilă cu hrănirea şi umidificarea corpului. În interior ea hrăneşte viscerele, iar în exterior umidifică porii pielii.

În cazul tratamentelor, pentru bărbaţi sunt efective tratamentele pe YANGQIAO, în timp ce pentru femei cele pe YINQIAO.

Canalul DAI

 

Canalul DAI are forma unei centuri late în jurul mijlocului şi echilibrează toate meridianele care trec obligatoriu prin zona sa de influienţă. El începe din ultimele coaste şi înconjoară corpul o dată. El este în relaţie cu rinichii, vezica biliară, ficatul şi splina.

Canalul CHONG

 

Canalul CHONG începe din acelaşi punct ca şi canalele DU şi REN, se desparte în două secţiuni dublând meridianul stomacului, urcă spre gât unde se difuzează.

Semnificaţia sa este de rută a energiei, plină de vigoare şi putere. Canalul CHONG este marea celor cinci organe şi a celor şase viscere. El guvernează sângele şi energia qi, atât în aspectul yang, ceresc cât şi în cel yin, pamântesc.

Poziţia corectă a fiinţei umane este în vidul dintre yin şi yang. Acest vid este reprezentat de canalul CHONG.

Canalul REN

 

Extrameridianul REN începe tot în Hui Yin şi urcă prin faţa corpului până la frenul gingiei inferioare. Rolul său este cel de a comanda toate funcţiile yin ale corpului fiin supranumit marea meridianelor yin. Canalul REN este comandantul special al uterului şi a funcţiei de gestaţie la femei.

Atât canalul REN cât şi DU sunt create de către qi-ul originar (yuan qi) şi permit conectarea sau separarea, putând fi privite în mod dualist. Astfel, dacă cineva contemplă aceste canale ca unul singur, după o vreme va constata existenţa haosului unificat de dinaintea creaţiei şi pentru a putea ieşi din această stare va trebui să se reîndrepte către dualitate. Dacă le contemplă ca pe canale separate, va constata după un timp că energiile yin şi yang se urmează reciproc, că nu pot decât să coexiste şi va trebui să accepte în cele din urmă unitatea lor.

Gestul prin care se unifică cele două canale este acela de a atinge cerul gurii foarte uşor cu vârful limbii relaxate, centrat pe graniţa dintre partea tare şi partea moale a palatului.

Circulaţia corectă a energiei poate fi obţinută numai de către persoanele sănătoase, şi constă în ascensionarea ei pe canalul DU şi coborârea pe canalul REN, circuitul fiind supranumit ca „micul circuit ceresc”.

Canalul DU

 

Extrameridianul DU începe în punctul Hui Yin aflat pe perineu între anus şi sex, urcă pe faţa interioară a coloanei vertebrale, penetrează creierul şi coboară pe faţă până pe frenul gingiei superioare.

Canalul DU mai este supranumit şi „guvernator” pentru că acţionează ca un vicerege, delegat pentru a inspecta, conduce şi corecta corpul în numele spiritului.

Canalul DU are cu creierul acelaşi fel de relaţie pe care o au meridianele cu organele corespunzătoare, o relaţie de interdependenţă.

Canalul DU este marea tuturor canalelor yang pe care le guvernează. El conectează creierul cu rinichii şi reflectă fiziologia creierului, a coloanei şi a aparatului reproductiv

Canalele Speciale Ale Corpului

Logo ReNat

Contact

 

Adresa: Brasov, Calea Bucuresti 7 bl. 42

 

Telefon: Claudia +40722433257

 

              Florin:   +40722222797 

 

   Email: contact@renat.ro